fotovoltaika

Jaká je životnost fotovoltaických panelů?

Fotovoltaika si nachází jak své věrné příznivce, tak zaryté odpůrce. Častým argumentem druhé skupiny je to, že fotovoltaická elektrárna nevydrží rozmary počasí, vyrábí se v Číně a její životnost se pohybuje v řádu několika málo let. Jak je to ale doopravdy?

Vydrží více než 30 let

Životnost solárních panelů závisí na jejich konstrukci a použitých technologiích. V dnešní době jsou panely schopné vydržet i více než 30 let. Většina výrobců pak dává záruku na 25 let při garanci výkonu 85 %, což znamená, že i po této době budou panely bez problémů fungovat, pouze jejich výkonnost bude o něco nižší.

Centrum výroby fotovoltaických panelů se skutečně nachází v Asii, a to z důvodu, že náklady na výrobu v Evropě jsou několikanásobně vyšší. Neplatí ale, že by tím utrpěla jejich kvalita, všechny fotovoltaické články fungují na stejném principu bez ohledu na místo výroby.

Běžná nepřízeň počasí jim neublíží

Velkou obavou před investicí do fotovoltaické elektrárny je vliv počasí, které v naší krajině bývá proměnlivé. Je nesporným faktem, že atmosférické jevy způsobují degradaci materiálu a je jedno, jestli na panely celý den svítí slunce, padá sníh nebo jsou zasažené deštěm, každý materiál jednoduše stárne. Spolu s rozvojem technologie je ale fotovoltaika čím dál tím odolnější.

Fotovoltaické panely jsou většinou testované na zásahy kroupami o průměru 2,5 centimetru při rychlosti 80 km/h. Někteří výrobci provádějí testy i na větší kroupy a rychlost přes 110 km/h. To znamená, že běžné krupobití jim v žádném případě neublíží, proto není od věci fotovoltaiku pojistit. Pak se nemusíte bát ani silnějších bouřek.

Zároveň je vhodné po každé nepřízni počasí fotovoltaické panely zkontrolovat a poškozené části nechat vyměnit specializovanou firmou, jinak hrozí ztráta výnosu. Čas od času je dobré nechat panely zkontrolovat elektroluminescencí, která odhalí případné mikrotrhliny.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup