118

FAQ: Pomaturitní studium v jazykovce

Pomalu nastává čas, kdy je potřeba se rozhodnout, co budeš dělat v příštím školním roce. Hlavou se ti honí spousta nápadů, které však s sebou nesou i spoustu otázek. Pokud tě zaujala možnost pomaturitního studia jazyků, pokusíme se ti v následujícím článku zodpovědět na možné dotazy a rozptýlit tvé pochyby. Zde jsou nejčastější otázky, které nám zájemci o studium pokládají.

Jak si mám vybrat správnou školu?

Vždy platí, že klíčem k úspěchu je mít co nejvíce informací. Projeď si webovky jazykovek ve svém okolí a zjisti si, jaké pomaturitní studium nabízejí. Dobré jazykovky dělají také lektoři a lektorky. Vybírej pečlivě a zajímej se o jejich zkušenosti a vzdělání.

V dnešní době internetové si můžeš najít také spoustu recenzí a referencí na nejrůznějších kanálech. Osobní zkušenost lidí je opravdu důležitá, proto se neboj zapátrat. A jeden tip navíc: dobrá jazyková škola nabízí vzorové hodiny, tak se neboj nastoupit na zkušební jízdu!

Kdo může v pomaturitním kurzu studovat?

Přihlas se do pomaturitního kurzu, pokud ještě nevíš, co po maturitě dál, nebo ses nedostal na svou vysněnou vysokou školu. Zároveň to je skvělá příprava na studium výšky v zahraničí. Ale pozor, i když název může být trochu zavádějící, pomaturitní jazykové studium je i pro ty, kteří mají maturitu dávno za sebou. Pokud potřebuješ jazyk do zaměstnání, může být tenhle intenzivní kurz to pravé pro tebe!

227

Jak se přihlásit?

K přijetí na pomaturitní jazykový kurz nemusíš skládat žádné přijímací zkoušky. Stačí vyplnit závaznou přihlášku a uhradit školné. Jediné, co tě čeká na začátku, jsou rozřazovací testy. Na základě výsledků těchto testů tě jazyková škola rozdělí do studijních skupin podle tvé počáteční úrovně jazyka.

Jak je to se statusem studenta?

Se statusem studenta můžeš využívat všech slev a výhod studentského života – zajišťuje ti státní sociální podporu, zdravotní pojištění, úlevy na daních nebo levné jízdné. Důležité je vědět, že každý student, který nastoupí do pomaturitního studia ve školní rok bezprostředně následujícím po maturitní zkoušce, má právo status studenta využívat.

Takže pokud už máš za sebou rok na vysoké škole, nárok na status studenta už bohužel ze zákona nemáš. Zní to všechno trochu složitě, co? Nejlepší bude, pokud zavoláš, nebo napíšeš do jazykovky a popíšeš svůj osobní případ. Určitě ti tam rádi poradí!

337

Jak vypadá pomaturitní výuka v praxi?

Výuka probíhá celý školní rok 20 hodin týdně. To znamená čtyři hodiny denně intenzivního studia. Máš tedy čas i na jiné aktivity a třeba si něco při studiu brigádně přivydělat. Docházka je pak povinná ze 70 %. Ale neměj strach kurz je sice intenzivní, ale nehrozí, že by tě nudil!

Jakým způsobem je pomaturitní studium ukončeno?

To záleží na jazykovce, a hlavně na tobě. Můžeš složit státní jazykové zkoušky, nebo se připravovat na některou z Cambridgeských zkoušek. Avšak žádná z těchto možností není povinná. Ale ruku na srdce, když už jste tomu věnovali tolik úsilí a času, nebylo by fajn mít na to v ruce papír?

Nezodpověděli jsme všechny tvé otázky? Zajímá tě ještě něco? Neváhej napsat nebo zavolat do Jazykové školy PELICAN, kde na příští školní rok nabízejí pomaturitní studium angličtiny, ale i němčiny nebo španělštiny!


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup