zahradni jezirko1

Jak založit velkou japonskou zahradu? Vyžaduje to čas i trpělivost

Vytvoření japonské zahrady s jezírkem a spoustou zeleně je především pro ty, kteří mají dostatek trpělivosti a mohou zahradě věnovat určité množství času. Důmyslně zkombinovat krásu kamenů a oblázků s velkým počtem rostlin a vodní plochou totiž není nic jednoduchého. Chcete-li navíc v jezírku chovat například japonské koi kapry, počítejte s tím, že zahrada bude náročnější na váš čas.

Měřte a plánujte

Stejně u jakékoliv jiné zahrady je potřeba i před založením té japonské důkladně zvážit možnosti vašeho pozemku a vše pečlivě naplánovat. Počítejte s tím, že na dopravu některých nepřemístitelných prvků bude potřeba použít mechanizaci, stejně tak na hloubení zahradního jezírka. Chcete-li v jezírku chovat i okrasné ryby, které v něm budou i zimovat, počítejte s jeho dostatečnou hloubkou minimálně 1,5 m a doplněním o jezírkové čerpadlo, které bude vodu pravidelně okysličovat a provzdušňovat. V případě japonské zahrady bude potřeba také více pracovat s povrchem pozemku, vytvářet různé valy, umělé rokle pro překlenutí chodníkem a podobně.

Do struktury zahrady zaplánujte i rostliny

Kromě typických jehličnanů, z nichž jsou pro japonskou zahradu nejvhodnější borovice, se hodí počítat také s japonskými javory, rododendrony, sakurami či bambusem. Ty vhodně doplní i kvetoucí rostliny, jako například pivoňky, azalky či cesmíny. Nezapomínejte ani na traviny, které jsou nenáročné na údržbu a odolávají mrazům. Do zahradního jezírka naplánujte výsadbu vodních rostlin. Při jejich umisťování však dejte pozor, abyste si nepoškodili fólii v jezírku. Její případná výměna ne totiž poměrně náročná.

Do stylové zahrady patří stylový nábytek

Zahrada v japonském duchu ocení tradiční ratanový nebo bambusový nábytek či pergolu laděnou patinou do starých časů. Jako dokonalý doplněk bude působit i samostatně stojící altánek, který bude sloužit k odpočinku i úkrytu před horkým poledním sluncem. Jeho okolí doplňte o kameny se skalničkami, netřesky či trávou a nezapomínejte ani na typicky japonské bonsaje, které nejlépe vyniknou na policích u stěny. Pergolu či altánek v japonském duchu doplňte o kamennou japonskou lucernu, do které můžete za teplých letních nocí vložit opravdový zdroj světla například v podobě svíčky či LED lampy.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup