bylinky spanek

Bylinky, které navodí ničím nerušený spánek

Jestliže spánek nepřichází, můžete využít bylinky na spaní. Například kozlík, meduňku v podobě meduňkového sirupu, třezalku či levanduli ve formě levandulového sirupu. Jsou také léčivé, takže vám určitě prospějí.

Kozlík lékařský

Kozlík je velmi účinný na spaní a působí příznivě na psychiku. Užívá se po kapkách nebo také jako čaj. Bývá nazýván také valeriana. Roste v Česku na loukách a nivách, podél vodních toků i v horských oblastech. Má výraznou vůni, podle které ho spolehlivě poznáte. Je to bylinka, která účinkuje nejen na spaní, ale je vhodná i při žaludečních obtížích. Ulevuje od křečí i bolestí hlavy.

Dejte si jednu čajovou lžičku a zalijte horkou vodou. V případě tinktury se řiďte podle návodu na lahvičce. Obvykle postačí nakapat pár kapek a užít.

Meduňka lékařská

Meduňku si běžně můžete pěstovat i doma. Má citronovou vůni a je také účinná na spaní. Hodí se i do bylinkových polštářků. Roste běžně po celé Evropě, pochází však ze Středozemí a Asie. Má pozitivní vliv i na trávení a dýchací soustavu. Meduňkový čaj před spaním vás uklidní a navodí psychickou pohodu. Je vhodná k léčbě nespavosti a proti bolestem hlavy.

Třezalka tečkovaná

Třezalka tečkovaná je bylinka, která působí proti depresím, ulevuje, uklidňuje a uspává. Hodí se také na léčbu pokožky, jako mast nebo olej. Z třezalky tečkované se vyrábí Janův olej, který má léčivé účinky. Třezalka se dá pít jako čaj, který je chutný převážně z květů, stačí jedna lžička a zalít horkou vodou.

Levandule lékařská

Čaj z levandule lékařské příjemně voní a navozuje poklidnou atmosféru. Ulevuje a působí proti poruchám spánku. Napomáhá uklidnit po náročném dni plném stresu. Ulevuje při bolestech hlavy a migrénách. Snižuje krevní tlak a podporuje imunitní systém. Levandule je jedna z bylinek, která se používá do směsi provensálského koření. Je skvělá i na vaření, kdy se používá především do sladkých jídel. Pochází ze Středomoří, ale pěstuje se i u nás. Snítka levandule nebo polštářek vás potěší a uklidní i svou nezaměnitelnou vůní.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup